logo
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ ???  (Przeczytany 4535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ ???
« dnia: Marzec 22, 2012, 15:55:00 »
CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ ????

Pytanie to jest jak najbardziej uzasadnione ...



Udział substancji chemicznych w żywności osiągnął pułap absurdu. Żywność stała się środkiem do zadaniowej sprzedaży milionów ton substancji chemicznych.

Można z dużym prawdopodobieństwem przypuścić, że w tej właśnie chwili jakiś technolog usiłuje „umieścić”  substancję chemiczną w produkcie, który tradycyjnie tego nie potrzebuje.

Dlaczego?
Odpowiedzi jest kilka...

Po pierwsze ktoś właśnie za to mu płaci.
Po drugie produkt ma być tańszy.
Po trzecie dawać większy zysk.
Po czwarte ma przez miesiąc lub dłużej się nie zepsuć.
Powodów jest jeszcze więcej ale nie o to już chodzi. Kultura zakupów wykształcona przez hipermarkety stworzyła „klienta idealnego”, który wie, że tu kupuje najtaniej. Nie zadaje pytań – jest zajęty „polowaniem na okazję”. Jest tanio więc może wydać więcej pieniędzy no i oszczędza czas kupując wszystko w jednym miejscu.

Hipermarkety przypominają  "mauzolea"  z dumnie wystawioną martwą żywnością.

Dlaczego martwą?

Ponieważ jest tak przetworzona, że można zjeść jej ogromne ilości i wciąż być niedożywionym.  Rezultatem będzie otyłość i pojawiające się schorzenia, które klasyfikujemy jako choroby cywilizacyjne.

Może jest to prawda niewygodna, ale otyłość ma swe źródło w martwym jedzeniu, które pobudza apetyt z braku składników odżywczych.

W jedzeniu, które codziennie zjadamy znajdują się setki substancji chemicznych !!!


Codziennie więc jemy :
 - Konserwanty
 - Barwniki
 - Gumy spożywcze
 - Antyutleniacze
 - Zagęszczacze
 - Ulepszacze
 - Stabilizatory
 - Emulgatory
 - Wzmaczniacz smaku ( glutaminian sodu)
 - Esencje i Aromaty ( identyczne z naturalnymi !!??)
 - Substancje słodzące ( min. śmiertelnie trujący ASPARTAM ?!!!)
 - Nawozy sztuczne
 - Środki ochronne

Część z tych syntetycznych substancji jest wytwarzana w oparciu o komponenty ropopochodne!

Co więc robić?
Po pierwsze czytać etykiety. Potrzebne do tego celu są dobre okulary lub lupa. Ponieważ w świetle prawa unijnego producenci muszą deklarować składniki użyte do produkcji danego produktu, znajdziemy je na etykiecie.

Bardzo często z powodów marketingowych nie podaje się symboli literowo cyfrowych lecz nazwę słowną użytego środka. Tak czy inaczej na etykiecie powinny znajdować się wszystkie składniki za wyjątkiem dwóch ostatnich z w/w listy.



Świadomy klient zapewne już zauważył, że środki chemiczne pojawiły się w produktach tradycyjnie od nich wolnych. W maśle, śmietanie, twarogach, jogurtach.

O paranoje zakrawa wkładanie chemicznych substancji do konserw metalowych, które same w sobie do tej pory były sposobem na konserwowanie żywności (stąd nazwa „ konserwa”).

Renomowane firmy jak np. Helmans zdobywały dawno temu rynek polski produktami bez konserwantów. Dziś prawdopodobnie jedynym dostępnym majonezem bez konserwantów jest Majonez Kielecki.

Handlowcy niechętnie go kupują  ponieważ ma krótszy okres przydatności do spożycia.

Pieczywo, nabiał, wędliny, napoje, produkty zafoliowane na tackach, gotowe sałatki, produkty w słoikach. – to bomby chemiczne – przeczytajcie etykiety – SMACZNEGO!

Jeszcze większe pole rażenia ma jedzenie w proszku  – gotowe po zalaniu gorącą wodą. Przeczytajcie co jest napisane na etykietach lodów! Tak chętnie kupujemy je dzieciom...

Dziś wielu lekarzy jest zgodnych co do tego, że głównymi czynnikami rozwoju ciężkich chorób cywilizacyjnych jest zła dieta ( długoletnie, wyniszczające organizm nawyki żywieniowe)  oraz  pogarszająca się z roku na rok jakość żywności. 

Żyjemy w czasach nieprawdopodobnego wzrostu zachorowalności i zgonów na choroby krążenia i raka. Cukrzyca nieznana zupełnie poza „ światem zachodnim” stała się w nim plagą.

Osteoporozę ( nieprawdopodobne) przyjmuje się za coś normalnego po „ pięćdziesiątce” . Alergie, egzemy. Zwyrodnienia stawów.

Według kluczowych znawców tematu, takich  jak Norman Walker, Bernard Jansen,  Max Gerson i wielu innych rozwój chorób cywilizacyjnych spowodowany jest długotrwałą złą dietą czyli chronicznym brakiem podstawowych składników odżywczych.

Są to organiczne witaminy, organiczne minerały i aktywne enzymy.
Ich brak w diecie powoduje załamanie metabolizmu a więc stopniowe zatruwanie. W tym wypadku czas pojawienia się choroby i jej rodzaju jest uzależniony od osobniczych cech genetycznych.

W świetle braku badań nad długotrwałym wpływem na organizm człowieka spożywczych substancji chemicznych ( min . glutaminian sodu, benzoesan sodu i inne w/w), pozostaje nam tylko zdrowy rozsądek. Stosunkowo łatwo połączyć plagę współczesnych chorób ze wzrastającą w zastraszającym tempie ilością syntetycznego jedzenia.


W jaki sposób można uzupełnić chroniczne braki witamin, minerałów i aktywnych enzymów?

Preparaty suplementacyjne to też przetworzone produkty. Ocenia się ich przyswajalność na poziomie 20 – 30%.

Rozwiązanie leży w zasięgu ręki. To specjalnie pozyskiwane soki z roślin leczniczych. Konkretne soki na konkretne choroby.  Co potrafią zdziałać?



Świeże soki warzywno – owocowe to podstawa zdrowia



Świeże soki warzywno–owocowe to podstawa zdrowia. Organizm potrzebuje do życia ENERGII.
Jej źródłem jest pożywienie, woda, słońce i powietrze (tlen).

Składniki te tworzą „żelazny” bilans energetyczny naszego ciała, w którym największą rolę spełnia żywność i na nią też mamy największy wpływ.

Najważniejsze składniki odżywcze, które znajdują się w żywności i są niezbędne dla prawidłowego bilansu energetycznego to:
 - Woda
 - Proteiny (białka) – zasadnicze dla dobrego zdrowia
 - Węglowodany – źródło energii
 - Tłuszcze – ważny komponent komórkowy
 - Witaminy – esencja życia
 - Minerały – niezbędne dla krwi, kości i funkcji komórkowych

Po pierwsze całe pożywienie przyjmowane przez człowieka jest zamieniane w formę półpłynną. Organizm na ten cel wydatkuje dużą ilość energii, którą mógłby przeznaczyć na procesy samoregulacji i samoleczenia.

Po drugie sok to„ organiczna” woda i zawarte w niej wszystkie wyżej wymienione składniki niezbędne do życia w najłatwiej przyswajalnej przez organizm formie organicznej.

Po trzecie nie ma innej drogi dostarczenia organizmowi wszystkich w/w składników odżywczych. W celu dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych, musielibyśmy zjeść sporą ilość surowych warzyw, w przypadku samego beta karotenu jest to ok. 7 marchewek.

Po czwarte sok ze świeżych warzyw i owoców jest bardzo bogaty w potas i zawiera śladowe ilości sodu. Bilans sodu i potasu w organizmie jest kluczowym warunkiem zdrowia. Zachwianie tego bilansu poprzez nadmierną ilość sodu i zbyt małą potasu, jak pokazują badania kliniczne prowadzi w prostej linii do rozwoju komórek rakowych oraz chorób serca, nadciśnienia tętniczego krwi oraz wylewów.

Niestety nie wystarczy ograniczyć ilość sodu (np. poprzez ograniczenie spożycia soli), by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Towarzyszyć temu musi przyjmowanie potasu.

U większości obywateli państw uprzemysłowionych stosunek potasu do sodu [ K:Na] wynosi 1:2. Zaawansowane badania prowadzone w tych krajach dowodzą, że minimalny stosunek powinien wynosić 5:1 a to jest dziesięciokrotnie więcej niż średnie spożycie. Łatwo więc obliczyć jak wiele potasu jest nam potrzebne skoro w każdym posiłku spożywamy chociażby sól.


Dla przykładu :
Zawartość potasu w mg w 100 g niżej wymienionych surowych warzyw i owoców:
 - Pietruszka 727
 - Brokuły 382
 - Avocado 604
 - Marchew 341
 - Szpinak 470
 - Seler 341



Oczywiście osoby tego świadome przyjmują suplementy, w których potas występuje jako składnik. Rozpoznają taką potrzebę po objawach typowych dla drastycznie niskiego poziomu potasu jak: brak koncentracji i uczucie permanentnego zmęczenia, podenerwowanie, osłabienie, arytmia serca, niekontrolowane skurcze mięśni.

Po co kupować takie mikroelementy jak selen, bór lub cynk w sklepach ze zdrową żywnością, skoro nie brakuje ich w świeżych sokach warzywnych i owocowych?

Soki pomogą uzupełnić to, czego nam od lat brakowało w codziennym pożywieniu. Problemem nie jest to, co jemy, lecz to, czego nie jemy i czego od dawna nie jedliśmy. Naszemu organizmowi notorycznie brakuje pewnych substancji.

Czy mamy wystarczającą ilość cynku, którego obecność pobudza wydzielanie enzymów i podtrzymuje układ odpornościowy?

Czy nie brakuje nam selenu chroniącego przed rakiem? A co z borem? Bor pomaga przyswajać wapń, ma zatem wielkie znaczenie dla ludzi starszych.


SPOŻYWANIE SOKÓW WŁASNEJ ROBOTY DROGĄ DO ZDROWEGO ŻYCIA



Robienie soków i spożywanie można bardzo łatwo pogodzić z harmonogramem życia.
Musimy wprowadzić w nawyk sporządzenie i wypicie minimum 0.5 litra soku każdego dnia.
Świeży sok jest fantastycznym i smacznym sposobem na rozpoczęcie dnia o wiele korzystniejszym od filiżanki kawy.

Sok wypity na drugie śniadanie lub na lunch podniesie twoją energię na wysoki poziom. Obiad lub kolację możemy rozpocząć od „surówki w szklance”.

Jeśli pracujemy poza domem to sporządzony sok można zabrać ze sobą w termosie.

Jeśli raz dostrzeżemy korzyści płynące z takiego żywienia, stanie się to zupełnie naturalne. Przekonamy się jak ważne są soki ze świeżych owoców lub warzyw.

Świeży sok z owoców i warzyw oczywiście zapewnia nam najważniejsze dla organizmu: włókna rozpuszczalne ( min. obniżające poziom cholesterolu).

Nasze ciało na bieżąco przetwarza jedzenie w postać półpłynną w jakiej jesteśmy w stanie je przyswoić.

Soki pomagają trawić i pozwalają szybko zaabsorbować wysokie wartości odżywcze. Soki pozwalają szybko i łatwo przyjmować łatwo strawne, skoncentrowane wysoko odżywcze wartości.

Rezultatem jest podniesienie energii życiowej.



Dobrodziejstwo zielonych warzyw
      

Mówiąc o „sokach zielonych" mamy na myśli dość obszerną kategorię roślin, do której należą:
 - szpinak,
 - mniszek lekarski,
 - liście kapusty włoskiej,
 - zielone części gorczycy,
 - nać selera,
 - jarmuż,
 - boćwinka,
 - kiełki różnych gatunków,
 - lucerna,
 - młoda trawa pszeniczną,
 - młoda trawa jęczmienna,
 - zielone części rzepy,
 - rukiew wodna,
 - nać pietruszki,
 - kapusta biała ,
 - szparagi i inne.

Jak widać, można te soki pozyskiwać z bardzo wielu różnych źródeł, wszystkie one jednak mają pewne cechy wspólne.

Zacznijmy od chlorofilu.




W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu.

Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. W wyniku rozbicia cząsteczek wody i łączenia atomów wodoru i tlenu z węglem i tlenem z dwutlenku węgla powstają węglowodany. Wszystko to dzieje się w obecności chlorofilu.

Węglowodany to cukry roślinne i skrobie; niektóre z nich gromadzą się w korzeniach lub owocach roślin wraz z witaminami, minerałami, enzymami, niewielkimi ilościami tłuszczu i białka oraz dużą ilością wody.

Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią" roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny.
Główna różnica polega na tym, że w centrum tej ostatniej znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu - atom magnezu.


Zdumiewające jest to, że większość zielonych warzyw zawiera l -2 mg żelaza w 100 gramach masy, niezależnie od magnezu obecnego w cząsteczkach chlorofilu. Aby dać pewne wyobrażenie o ilościach tych pierwiastków w niektórych pokarmach roślinnych, trzeba wspomnieć, że np. 100 g surowej pietruszki zawiera 6,2 mg żelaza oraz 41 mg magnezu. Dorosły człowiek potrzebuje dziennie 18 mg żelaza.



Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układach pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych.

Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Słabość i choroba rzadko znajdują oparcie w czystym, dobrze odżywionym organizmie; opuszczają go raczej, gdy zostaje oczyszczony i dobrze odżywiony.

Otłuszczone tkanki oraz osłabione narządy wewnętrzne i gruczoły pozostają w bliskim związku z zalegającymi w ciele produktami przemiany materii, pozostałościami leków i innymi zanieczyszczeniami.


LECZNICZE DZIAŁANIE CHLOROFILU
 - Poprawia obraz krwi
 - Unieszkodliwia toksyny
 - Pomaga oczyścić wątrobę,
 - Łagodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia wątroby
 -  Łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
 - Poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
 - Usuwa lub zmniejsza zapachy ciała
 - Poprawia naturalny drenaż nosa
 - Przynosi ulgę w bólach gardła
 - Łagodzi objawy wywoływane przez wrzody układu pokarmowego
 - Zmniejsza ilość wydzielin kataralnych
 - Leczy żylaki
 - Reguluje pracę jelit
 - Zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
 - Łagodzi objawy astmy
 - Przyspiesza gojenie się wrzodów
 - Niszczy bakterie w ranach
 - Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne (migdałki, wyrostek robaczkowy itp.)
 - Łagodzi objawy bolesnych hemoroidów
 - Wzmacnia układ naczyniowy
 - Likwiduje stany zapalne
 - Uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi



Do wyciskania soków zielonych nadaje się wiele gatunków roślin.

Soki z warzyw zielonych zawierają chlorofil, enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód jak również prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy
C, E i K.

Chlorofil jest jakby magazynem mocy słonecznej i cudownie oczyszcza ciało.

Zielone soki bogate w sole potasu poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach. Chronią także wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew, a prowitamina A (karoten) ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi).

Zielone warzywa obfitują w antyrakowy karoten, podobnie jak marchew i trawa pszeniczna ( kiełki pszenicy)


Jak oczyścić organizm z toksyn?
Naturalne oczyszczanie organizmu. Oczyszczanie główne zadanie soków.

   
   

Zdrowy organizm, zachowuje równowagę między oczyszczaniem (usuwaniem toksyn i balastów tkankowych) i budowaniem tkanek (naprawiania tkanek i odtwarzania ich integralności).

Proporcja ta powinna wynosić dokładnie 50/50. Dieta powodująca zachwianie tych proporcji - na przykład: 75% eliminacji i 25% odbudowy - jest ewidentnie niezrównoważona.

Dietą jest każdy styl odżywiania - zarówno ten, w którym spożywa się wyłącznie bezwartościowe produkty wysokoprzetworzone (ang.: junk food) jak i picie soków, w którym przyjmujemy tylko soki z winogron i marchwi. Naszym celem strategicznym jest powrót do zdrowego trybu życia.

"Potęga i skuteczność soków w Polsce jest powszechnie jeszcze niedoceniana."

Oto przypadek wyleczenia chorego na nowotwór opisany w książce doktora Bernarda Jansena ( str. 46 " Soki dla zdrowia" )...

„Del zgłosił się do mnie w momencie, gdy lekarze postawili na nim krzyżyk. Miał raka jelita i nic nie mógł jeść. Zaleciłem mu sok z marchwi, ponieważ może go pić prawie każdy, a w tym przypadku był dobrze tolerowany. Na początku szybko tracił na wadze, później jednak jego waga ustabilizowała się. Oprócz soku z marchwi przyjmował również okazjonalnie płynny chlorofil. Podczas postu sokowego jego stolec zawierał dość osobliwe substancje. Pod koniec roku zgłosił się na kontrolę do szpitala. Raport szpitalny potwierdził całkowite zniknięcie nowotworu”


Trzeba mieć świadomość, że picie soków w celach terapeutycznych nie jest równoznaczne z „leczeniem choroby". Nie wystarczy wypić szklanki dziennie soku z wybranych przypadkowo owoców i warzyw, aby wyzdrowieć i pozbyć się symptomów choroby. Naturalne oczyszczanie organizmu jest możliwe przy odpowiedniej ilości wypitych soków, ze specjalnie skomponowanych mieszanek owoców i warzyw.

Istotą terapii sokowej jest dostarczanie witamin i ważnych dla życia minerałów - zawartych w sokach - do płynów ustrojowych (takich jak krew i limfa). Zapoczątkowuje to proces stopniowego oczyszczania.

Układ limfatyczny nie może zostać oczyszczony, dopóki nie znajdą się w nim pewne ważne substancje.

Jeżeli układ ten jest nadmiernie obciążony toksynami pochodzącymi z zanieczyszczonego powietrza, skażonej wody, trujących dodatków chemicznych w produktach spożywczych i przetwórstwie rolno-spożywczym, to nie możemy od niego oczekiwać w pełni skutecznego oczyszczania ciała i chronienia go przed bakteriami i wirusami. Zatem, jak i czym oczyścić organizm z zalegających toksyn?



Najlepsze na oczyszczanie organizmu są... soki warzywne i owocowe



Najlepsze oczyszczenie, jakie można sobie wyobrazić, polega na spożywaniu soków warzywnych i owocowych bogatych w witaminy i minerały.

Nasz organizm codziennie potrzebuje 90 składników odżywczych, w tym 60 minerałów, 16 witamin, 12 podstawowych aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze, które powinien otrzymać wraz z spożywanych jedzeniem. Niestety dziś, kiedy nawet warzywa i owoce mają zubożałą ilość składników odżywczych, nasz organizm nie otrzymuje zalecanych dawek. Brak witamin i minerałów jest głównym czynnikiem chorobotwórczym, organizm nie ma siły walczyć z otrzymywanymi zewsząd toksynami.

Każde spożywane jedzenie, musi być doprowadzone do postaci półpłynnej. Organizm na tą czynność wykorzystuje ogromną ilość energii, dlatego też często można zauważyć zmęczenie po zjedzeniu posiłku. A przecież tą samą energię mógłby przeznaczyć na regenerację.

Gdybyśmy potrafili wprowadzić do organizmu czystą wodę wzbogaconą o wapń bioorganiczny (a nie wapń w związkach występujących w silnie zmineralizowanych wodach źródlanych), tym samym zainicjowalibyśmy proces oczyszczania.

Zatem, czym oczyścić organizm?

Pytanie to zadaje sobie coraz większa grupa ludzi. A odpowiedź brzmi enzymami zawartymi w sokach świeżo wyciśniętych z owoców i warzyw. Enzymy to białka działające jak biokatalizatory, to dzięki nim nasz organizm jest w stanie się oczyszczać i regenerować. Są to substancje wydzielane przez trzustkę, śliniankę i wątrobę, które są odpowiedzialne za rozkład spożywanej materii organicznej aż do uzyskania cząstek koloidalnych. Nasz organizm jest w stanie czerpać witaminy i minerały wyłącznie z takiej formy.

Jeśli jemy bardzo dużo przetworzonej żywności, ubogiej w enzymy i inne witaminy, nasz trzustka, ślinianka i wątroba jest bardzo przeciążona nie radzi sobie z toksynami. Z braku enzymów niestrawiona żywność przesuwa się w pokładzie pokarmowym fermentując i gnijąc – zakwaszając nasz organizm. Do alkalizacji niezbędne są sód, potas, wapń i żelazo, ale w formie organicznej.

Enzymy przydane dla organizmu, występują w świeżo wyciśniętych sokach, w formie koloidalnej – organicznej, przyswajalnej przez nasz organizm, które w ciągu 15 minut trafiają do krwiobiegu.


Dr Bernard Jensen w swojej książce "soki dla zdrowia" pisze:
" Powszechne lekceważenie przez lekarzy prawidłowego odżywiania stało się głównym źródłem ich dochodów.

Temu lekceważeniu należy przypisać ok. 16 tysięcy zarejestrowanych objawów chorobowych i ich kombinacji, sklasyfikowanych jako różnego rodzaju aberracje, zaburzenia i schorzenia. Bezsenność, krótki oddech, arytmia serca, wysypki, toksemia, itd., itd. - lista ta jest bardzo długa.

Wielu specjalistów od żywienia oraz lekarzy zalecających picie soków uważa, ze każdy z tych symptomów może zostać usunięty lub przynajmniej złagodzony metodami dietetycznymi, a w szczególności za pomocą świeżych soków warzywnych i owocowych" .


A, o to, jak i czym oczyścić organizm?

Naturalne oczyszczanie organizmu poprzez soki :

OCZYSZCZANIE WĄTROBY SOKAMI WARZYWNYMI:

I przepis :
 - marchew 300g,
 - ogórek świeży 90g,
 - burak 90g.

II przepis :
 - marchew 270g,
 - seler 130g,
 - pietruszka 60g.

 Jak stosować?

Pić rano na czczo. Stosować najlepiej latem i jesienią.


NATURALNE OCZYSZCZANIE JELITA GRUBEGO WARZYWAMI I OWOCAMI

Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie.
Stosować przez 14 dni.

Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem.
Stosować przez 14 dni.

Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść.
Kurację stosować przez 10 dni.

Jak oczyścić wątrobę? 

OCZYSZCZANIE WĄTROBY PRZY POMOCY SOKÓW WARZYWNYCH.

Terapia sokami warzywnymi skutecznie pozwoli oczyścić wątrobę. Jest to kuracja dłuższa, ale tym niemniej skuteczna. Pozwala ona oczyścić wątrobę i rozpuścić kamienie ( jeśli one są).

INSTRUKCJA - Jak przeprowadzić terapię sokami w ciągu 1 dnia:

1. Pić rano, w porze obiadowej i wieczorem 1/2 szklanki gorącej wody, do której należy wycisnąć sok z 1 cytryny.

2. Pić w ciągu dnia 3 - 4 razy po 1/2 szklanki mieszanki soków z marchwi, buraka z sokiem ze świeżego ogórka, w proporcji 10:3:3, ( w ilości 250 g + 75 g + 75 g).

Kurację przeprowadzać należy przez 2 tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzać 4 kuracje po 14 dni co 3 miesiące, dalej- raz w roku.

Proporcja mieszanki soków ( 10:3:3) pozwala nie tylko rozpuścić kamienie ale i wyczyścić przewody wątroby i pęcherzyka żółciowego.

NATURALNE OCZYSZCZANIE ORGANIZMU : NERKI

Istnieje wiele możliwych przepisów na oczyszczanie nerek, jednak my przedstawimy 3 najbardziej skuteczne. Można stosować dowolny z nich, ale również można je stosować wymiennie.

Wariant 1
Oczyszczanie nerek powinno przeprowadzać się według wyżej podanej instrukcji oczyszczania wątroby przy pomocy soków warzywnych.

Wariant 2
Dobry wynik daje oczyszczanie nerek przy pomocy mieszanki soków z marchwi, selera, pietruszki w proporcji (9:5:2).

Wciągu dnia należy 3-4 razy pić najlepiej przed jedzeniem 1/2 szklanki mieszanki.
Czas trwania kuracji 1-2 tygodnie. W pierwszym roku co 3 miesiące kuracje należy powtarzać, następnie raz w roku.

Wariant 3
W celu rozpuszczenia i rozdrobnienia do wielkości ziarna piasku wszystkich kamieni w organizmie jest konieczny napar z owoców dzikiej róży. Dwie łyżki stołowe owoców dzikiej róży zalać 200 ml. wody, gotować przez piętnaście minut a, następnie ostudzić.
Po tym przecedzić i pić po 1/3 szklanki trzy dziennie . Czas trwania kuracji - dwa tygodnie. Co trzy miesiące powtarzać kurację.

Naturalne oczyszczanie organizmu sokiem z pietruszki




Sok z pietruszki to bardzo skuteczny środek przy schorzeniach układu moczowego-płciowego i kamieniach w nerkach (szczególnie wtedy, gdy w moczu znajduje się białko, lub w nerkach jest infekcja).

Sok z pietruszki jest jednym z najsilniej działających, dlatego też należy go spożywać oddzielnie, w czystej postaci, w ilości powyżej 30-50 g.

Po wydaleniu kamieni z nerek należy zmienić sposób odżywiania ponieważ kamienie są tylko skutkiem, główną przyczyną ich tworzenia się - to nadmiar kwasu moczowego i jego soli, które to w wyniku wielu przyczyn (zaburzenia przemiany materii, dziedziczności, itp.) nie są wydalane z organizmu.

Należy wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające dużo białka, szczególnie: wątrobę, smażone i wędzone mięso, ryby solone, buliony mięsne, itp. Należy spożywać więcej sałatek, surówek owoców, przerośniętej pszenicy, codziennie pić soki. Sałatki można umiarkowanie solić, żeby stymulować prace nerek i unikać słodyczy, która je zaburza. Doskonałe NA PRZEZIĘBIENIA I GRYPĘ


Sok cytrynowy



Jest bogaty w witaminę C, mikroelementy i hormony.
Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Ci, którzy chcą wyglądać młodo, powinni pić sok z jednej cytryny codziennie.
Dzięki zawartości hormonów fitoestrogenowych sok z cytryn jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku.
Zadziwiające związki pierwias­tków chemicznych zawarte w soku cytrynowym to wspaniała profilaktyka dla chorób infekcyjnych.
Późną jesienią i wczesną wiosną należy profilaktycznie pić sok z cytryn przeciwko epidemii grypy i przeziębieniom według następującego schematu:

    dzień — 1 cytryna 10 dzień
    dzień — 2 cytryny 9 dzień
    dzień — 3 cytryny 8 dzień
    dzień — 4 cytryny 7 dzień
    dzień — 5 cytryn 6 dzień

Od 1- go do 5- go dnia zwiększamy spożywanie o 1 cytrynę, a od 6-tego do 10-tego dnia zmniejszamy o jedną cytrynę.

W sumie przez 10 dni należy wypić 30 cytryn.

Przygotowanie:
Sok z cytryny przygotowuje się następująco: cytrynę przekroić wszerz na dwie połowy, każdą wycisnąć i pić bez dodatku cukru. Jeśli nie możecie Państwo pić czystego soku cytrynowego, to można go rozcieńczyć wodą i dodać 1 łyżeczkę miodu.

Wyciśnięte połówki cytryny nie należy wyrzucać, przecież w pozostałej części cytryny i skórce są cenne fitocydy i olejki eteryczne, które korzystnie działają na pracę serca, naczyń krwionośnych, mózgu.
Wyrośnięte połówki cytryny należy drobno pokroić, przełożyć do słoika, zalać miodem lub posypać cukrem i wstawić do lodówki.
Po 10 godzinach otrzy­macie Państwo wspaniałą esencję (wyciąg z cytryny), którą można pić zamiast herbaty lub kawy dodając wodę mineralną lub przego­towaną.




Przeklejono wybiórczo z http://www.vitajuice.pl/wszystkieartykuly.html  :D

Offline Adaś

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 73
  • Płeć: Mężczyzna
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • adamjastrzebski.pl
    • Email
Odp: CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ ???
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2012, 23:17:08 »
Temat dla mnie dość znany. Od paru lat nie spożywam mięsa, bardzo ograniczyłem spożywanie białej mąki. Nasze warunki są takie, że czasami nie da się od tego całkowicie uciec. Oraz wyrzuciłem biały cukier. Skupiłem się na wszelkiego rodzaju kaszach i surówkach plus soki wyciskane taką maszyną.
http://images.okazje.info.pl/p/sprzet-agd/3555/omega-8006.jpg
CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ ???

Przeprowadziłem podstawowe oczyszczanie organizmu, czytając wszystkie pozycje Tombaka czy Małachowa. Jelito grube, oraz wątrobę, Teraz jestem w trakcie picia soku seler, pietruszka, marchew. Czyli jestem na etapie nerek, a wracając do wątroby. Zrobiłem sześć razy oczyszczanie za pomocą oliwy z oliwek i soku z cytryny. Dopiero po tym szóstym razie uszło najwięcej syfu. Bardzo polecam soki. Mogę dodać, że nie spożywając mięsa ćwiczę jogę, ćwiczę krav magę, do tego mam pracę fizyczną. A jakoś funkcjonuję, czuję się bardzo dobrze i jestem zdrowy. Gdy przychodzi przeziębienie jest bardzo krótkie i zgodne z pewnym schematem (tu odsyłam do PIĘĆ PRAW NATURY - TRZECIA REWOLUCJA W MEDYCYNIE).
Misy dźwiękowe, gongi, Joga, Masaż, Reiki, NLP, Silva .. Ciągle się rozwijam.

Offline chanell

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 79
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ ???
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2012, 22:56:26 »
Jedzenie – ostateczny sekret ujawniony!


<a href="http://www.youtube.com/v/VUZsZ0JD7Rw?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/VUZsZ0JD7Rw?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/Mqu5HD1XSiM?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/Mqu5HD1XSiM?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Polecam ...Szok !