Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
 
  W tej chwili nie ma nikogo na czacie
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: święta geometria i wino ^^ ...ale jak?  (Przeczytany 2048 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
spirytus_sanctus
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 1




Zobacz profil
« : Lipiec 16, 2013, 10:11:52 »


Witam!
   Od pewnego czasu nurtuje mnie pewien problem natury technicznej. Czasami na różnych stronach internetowych natykałem się na informacje dotyczące wpływu tzw. "energii kształtu" bądź "promieniowania kształtu" na procesy biologiczne. A przede wszystkim chodzi  różnego rodzaju twierdzenia oraz opisy eksperymentów które miałyby dowodzić że np. kawałek mięsa ułożony w punkcie ogniskującym małej piramidki stawionej np. na parapecie nie zepsuje się bądź proces ten zajdzie w dużo wolniejszym tempie niż bez piramidki. Ja z tego typu tekstów wnioskuje że gdyby tak wstawić zacier np. na winko to będzie on dochodzić ...wolniej niż zazwyczaj.
   Nie trzeba być Scherlockiem żeby nie wpaść na to do czego zmierzam prawda?   smiech2  A gdyby tak dało się zbudować układ geometryczny którego "promieniowanie kształtu" działa na odwrót czyli przyśpiesza procesy biologiczne? Z czym to może być związane i jak się do tego zabrać?
   Na stronie świętageometria.info tam gdzie były pojęcia podstawowe było coś napisane że w przyrodzie występują powtarzające się wzorce pięciokątne w materii ożywionej i sześciokątne w nieożywionej. Tak się właśnie zastanawiam czy nie mogłoby to stanowić wyjaśnienia eksperymenty piramidka-mięsko.
   Piramidka ma pięć wierzchołków, a więc pięć takich kątów skierowanych do wewnątrz w 3d. Pięciokątna energia kształtu rezonuje z mięskiem i nie pozwala mu zgnić utrzymując go w ...życiu. Pobudza żywy kawałek. Ale takie wyjaśnienie mi nie pasuje. Bo skoro pobudza mięsko to pobudza również bakterie i grzyby które powinny to mięsko szybciej sfermentować.
   Na chłopski rozum (mój oczysićie) odwrotne zjawisko MOGŁOBY zachodzić w konstrukcji przypominającej dwie piramidy zetknięte podstawami (sześciokąt  3d) ale nie jestem pewien czy dobrze myśle.
   Szczerze mówiąc pojęcia nie mam jak do tego podejść, a chciałbym zgłębić te zagadnienia ponieważ mam ochote przetestować je w praktyce... czyli wytworzyć dobre winko w przyśpieszonym tempie xD
   Może ktoś na forum już o tym myślał albo ma doświadczenia w tym zakresie? Abo wie jak rozwiązać ten problem?   
   Po prostu proszę doświadczonych żeby napisali tutaj co o tym myślą Uśmiech

Share this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on MagnoliaShare this topic on TwitterShare this topic on Google buzz 

Zapisane
SasQ
Collegium Invisible
Zaawansowany użytkownik
*
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 270


Quanta rhei... :-)

5127368

Saskachewan sasq
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Październik 22, 2015, 14:48:57 »


Ja z tego typu tekstów wnioskuje że gdyby tak wstawić zacier np. na winko to będzie on dochodzić ...wolniej niż zazwyczaj. Nie trzeba być Scherlockiem żeby nie wpaść na to do czego zmierzam prawda? smiech2

Chcesz przemieniać wodę w wino? Duzy usmiech

Na stronie świętageometria.info tam gdzie były pojęcia podstawowe było coś napisane że w przyrodzie występują powtarzające się wzorce pięciokątne w materii ożywionej i sześciokątne w nieożywionej.

Jeśli to prawda, to należałoby uznać kwazikryształy za materię ożywioną, bo cechują się symetrią pięciokątną :P

     

Piramidka ma pięć wierzchołków, a więc pięć takich kątów skierowanych do wewnątrz w 3d. Pięciokątna energia kształtu rezonuje z mięskiem i nie pozwala mu zgnić utrzymując go w ...życiu.

Bzdura totalna.
Piramida ma pięć kątów, ale nie ma symetrii pięciokątnej, bo zaden z jej boków nie ma kształtu pięciokąta, tylko trójkąty i kwadraty. W symetrii pięciokątnej nie chodzi o to, że jest pięć narożników w wierzchołkach w 3D, tylko że jest 5 kątów płaskich na płaszczyźnie między bokami figury. Tak wygląda pięciokąt foremny:


Czy tak Twoim zdaniem wygląda piramidka? Lub któryś z jej boków?

A co do mięska, to właśnie owo "życie" odpowiada za jego psucie się: przeróżne drobnoustroje (bakterie, roztocza itp.) zwyczajnie się nim żywią (zjadają go sobie po trochu, wydalając toksyny, np. jad kiełbasiany). Żeby mięso utrzymywało świeżość dłużej, musiałoby właśnie być "martwe" (w zasadzie to jest, bo aby go pozyskać, należało najpierw zabić zwierzę, z którego to mięso pochodzi). Mięso samo w sobie już jest martwe. Jedyne, co w nim żyje, to właśnie różne drobnoustroje z powietrza, które odpowiadają za jego stopniowe rozkładanie się.

Nie wiem, w jaki sposób umieszczenie mięsa w piramidce miałoby przedłużać jego świeżość (może poza osłoną przed światłem UV ze słońca i drobnoustrojami z powietrza). Z moich własnych eksperymentów z piramidkami nic jednoznacznego nie wynikało: czasem mięso się psuło szybciej, czasem wolniej (w tych samych warunkach). Więc póki co magiczne piramidki wkładam między mity i bajki.

Chcesz, by mięso zachowało świeżość dłużej? Są na to prostsze metody: wystarczy je uwędzić lub wysuszyć Uśmiech Brak wody i obecność składników dymu stwarzają nieprzyjazne środowisko dla bakcyli ;J  Metoda stara jak świat.

Ale takie wyjaśnienie mi nie pasuje.

I słusznie, bo jest niczym nie poparte.

Na chłopski rozum (mój oczysićie) odwrotne zjawisko MOGŁOBY zachodzić w konstrukcji przypominającej dwie piramidy zetknięte podstawami (sześciokąt  3d) ale nie jestem pewien czy dobrze myśle.

To nie myśl tyle, tylko działaj Mrugnięcie Zbuduj taką piramidę i zrób eksperymenty. Tylko w ten sposób można dowiedzieć się prawdy.

Szczerze mówiąc pojęcia nie mam jak do tego podejść, a chciałbym zgłębić te zagadnienia ponieważ mam ochote przetestować je w praktyce... czyli wytworzyć dobre winko w przyśpieszonym tempie xD

To może zacznij od przyjrzenia się swoim pracownikom Mrugnięcie (drożdżom). Są różne odmiany drożdży stosowane w produkcji win, i duże znaczenie ma też ich środowisko, np. temperatura, obecność różnych substancji odżywczych, katalizatorów, stężenia procentowe, gęstość, pH itd. (wpływają na szybkość reakcji enzymatycznych). Dowiedz się jak drożdże działają, jakich enzymów używają do fermentacji (dekarboksylaza pirogronianowa, dehydrogenaza alkoholowa) i jakich koenzymów potrzebują one do działania.

Share this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on MagnoliaShare this topic on TwitterShare this topic on Google buzz 

Zapisane

Naukowy kącik kwantowy Saska:  http://nauka.mistu.info/  usmiech
Ostatnio dodane artykuły: Splątanie kwantowe rozplątane
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
BlueSkies design by Bloc | XHTML | CSS