Tlumaczenie pytan do Nassima cz I-sza
archeologia , swiadomosc i komputery 😃
pytanie : co sadzisz o starozytnych kulturach i artefaktach z bardzo odleglej przeszlosci
N ( Nassim ) :
dla mnie to zawsze bylo niezwykle spotkanie , gdy mialem okazje odwiedzic miejsca w ktorych rozkwitaly starozytne kultury takie jak Majow , inkow , Egpit , Indie , z pism starozytnych , z konstrukcji , z Wed hinduskich , wielu innych jak chinska czy japonska kultura , od nich wszystkich uzyskalem po fragmencie do wielkiej ukladanki , co do ktorej mam nadzieje , ze kiedys sie pokusze o opracowanie tego w calosc jak na ekranie , tak jak to wyglada teraz w mojej glowie [smiech na sali i komentarz Malcolma Crtera , procucenta filmu Connected Universe w tle " to bedzie straszne " - nagrodzony gromkim smiechem z sali ] , w kazdym razie te puzle wplywaly na fizyczne rownania , nad ktorymi pracowalem do tego stopnia , ze moge powiedziec, ze ta fizyka byla w tych kulturach i wzajemnie , rownania pozwalaly mi zrozumiec lepiej te kultury , a symbolika - to rowniez dzialalo w dwie strony , moglem dekodowac symbole za pomoca fizyki , a z tych symboli wylanialy sie nowe inspiracje dla tego nad czym pracowalem.
M ( Malcolm Carter dodaje ) : wiecie ,to fascynujace , kiedy ludzie myslacy odnajduja cos aktualnego w starozytnej historii poniewaz wiedza tam zawsze byla i to jest wspaniale , ze jako ludzie potrafimy ja interpretowac , te wielkie prawdy obecne w kulturach nie tylko w kategoriach filozofii czy fizyki , a nauki generalnie , lecz rowniez jako idee , czy uczucia , ow pomysl wzajemnego oddzialywania tych obszarow na siebie jest tym samym , co robi Wszechswiat - on odpowiada w formie sprzezenia zwrotnego ( feedback ), bo tak jest skonstruowany poprzez swoja krecje i to jest to ,co staralismy sie oddac w filmie , ze informacja i odczucia sa ze soba zwrotnie sprzezone w taki sposob, ze odczucia zachecaja Cie do eksploracji swiata informacji , a informacje prowadza do glebszych odczuc i w sumie nie chodzi uzyskanie odpowiedzi ,ale o dostarczenie wiecej pytan takich jak "dokad zmierzasz ? " " czego chcesz sie dowiedziec ? " , " kim jestem ? " , zas to jest przedmiotem badan chocby poprzez Reasonance Academy [ chodzi o program szkolen organizowany przez Akademie Rezonansu - the reasonanceproject - zalozona przez Nassima ] , jak rowniez staralismy sie to pokazac w filmie jak wygladac moze to polaczenie z rezonujacym wszechswiatem ,a zatem mamy nadzieje, ze film rzeczywiscie laczy ludzi na wielu roznych plaszczyznach
pytanie z sali o to jak swiadomosc generuje holograficzna rzeczywistosc [ akcent pytajacego jest bardzo dziwny, przy tym polyka koncowki , nie rozumiem wielu slow , ale kontekst pytania wychwycilem mam nadzieje ] , o wirtualna rzeczywistosc ktora jest interpretowana przez zmysly
Nassim : ten pomysl , ze zyjemy w swiecie holograficznym w znacznej mierze wynika wprost z fizyki , z rownan , ktore wyprowadzilem , ale to nie znaczy , ze istnieje gdzies jakis facet konstuujacy nasz Wszechswiat grzebiac sobie w jakims hiperkomputerze , tak ? a znaczy to tyle , ze informacja , jej przeplyw , w zasadzie "rozmawia" [interacting ] ze soba sama , co oznacza ze Calosc sama siebie stwarza , "karmi sie " [ feeding back and feeding forward ] sam soba niczym w petli tak ze sie sama siebie i o sobie uczy , wiesz, to jak samogenerujacy sie kod rozmawiajacy z cala kreacja w skali mikro i makro ..i w tych mikropetlach [microwormholes ] , co popieraja tez inne teorie , jak teoria Carlowe`a ( o ile dobrze uslyszalem ) czy teoria Sutskina o ekstrasensorach .. w ktorych pisza , ze czastki sa splatane , bo mikrodziury ( microwormholes ) je lacza , a to coraz wiecej dowodow na to, ze moja teoria jest poprawna i nawet wiecej jest podobnych teori juz nie tylko fizycznych , lecz filozoficznych bardziej i to znanych i slawnych naukowcow akademickich - ktorych tu nazwisk nie bede wymienial teraz by im nie zaszkodzic [ chichot na sali ] , przemawia za tym, ze to Swiadomosc jest ta fundamentalna sila ktora kreuje rzeczywistosc ,a ja zawsze jestem szczesliwy, gdy moge z nimi podyskutowac ale problem jest taki ,ze nikt z nich nie wyjasnia czym ta Swiadomosc jest bo uzycie slowa Bog zamiennie ze Swiadomoscia zwyczajnie na mnie nie robi wrazenia , nie dziala na mnie to .. bo jesli nie wyjasnisz mi czym jest ta Swiadomosc to dla mnie jako fizyka to nic nie znaczy , bo jak to sie ma do materialnego swiata ? czy ta Swiadomosc to WIelki Wybuch czy cos innego ? bo wiesz , ja moge zrozumiec mechanike dzialania Swiadomosci , to jak ona wywoluje materie poprzez obieg informacji , o tym ze mna rozmawiaj bo wydzielajac jakas Swiadomosc z calosci trzeba to dookreslic , a wiesz , ze takiego rozdzielenia W TYM nie ma bo jesli wezmiesz sprzezenie zwrotne [ feedback] obiegu informacji , to ona sama wzbudza samoswiadomosc i samoswiadomosc produkuje obieg informacji , to jest nierozdzielne , wiesz o co mi chodzi ?
pytanie doprecyzujace pada czy to mozna zauwazyc kiedy to sie dzieje ?
Nassim : tak , to moze byc wychwycone gdyby zastosowac fraktalizacje w skali plancka co mogloby wygenerowac taka kompleksowosc polaczen , ze mozna by to nazwac w ten sposob , ale nie sadze , ze to sie bierze z jakiegos wszechswiatowego komputera , ze jakis gosc powoluje to (Swiadomosc ) do zycia w pewnym momencie generujac to na komputerze , nie , to raczej wynika samo z siebie , bo wez np - my mamy komputery bo jestesmy czescia tej calej sieci , wynalezlismy komputery poniewaz to wynika z natury tej Calosci a my tylko replikujemy to , z czego sami jestesmy zbudowani .
pytanie z sali o praktyczne zastosowania plynace z prac zespolu the reasonanse project , o to kiedy mozna sie spodziewac pierwszych praktycznych zastosowan .
Nassim : coz, Marcus ( Rodin ? ) juz dziala , dziala tez program Virgin Atlantic ( tu wymienia pare nazwisk ludzi zajmujacych sie praktyczna strona projektu , ale niezrozumiale to brzmi ) , lecz z doswiadczenia , oraz moich kalkulacji nie wynika , ze to juz teraz powinno zostac ujawnione , wiesz, jako fajerwerki naukowe .
pytanie zostalo uscislone o wyprawy na inne planety , o podroze na Marsa ..
Nassim : a w tej kwestii to w ogole nie powinno sie mowic o jakims przelomie w najblizszych latach zwlaszcza przy uzyciu paliw kopalnych tak jak to robimy obecnie , to bylaby katastrofa ekologiczna. Proste kalkulacje powinny wykazac , ze nie jestesmy w stanie tego zrobic z tym napedem rakietowym jaki mamy teraz, a i z psychologicznego punktu widzenia bylaby to katastrofa, wiesz, Ty i ja widzielibysmy co tydzien startujace rakiety do ktorych napedu potrzebne sa ogromne ilosci paliwa i towarow po to , aby wyzywic niewielka kolonie na Marsie - o ile udaloby nam sie w ogoile jakas tam zalozyc ? - ale wiesz, uwazam , ze musimy ( i za to zebralo mi sie wiele pomidorow rzucanych w moja strone ) , ale powtorze , musimy myslec o takich koloniach i o innych planetach i to juz wkrotce , bo widzisz, fakt , ze ta nasza planeta wciaz ma atmosfere do oddychania , ze wciaz sie na niej toczy zycie jakie znamy jest cudem , jest czyms zwariowanym , bo jesli spojrzysz na historie , na tyle roznych wydarzen z dziejow Ziemi ,ktore z latwoscia moglyby nas stad wymazac , ale to sie jakmis cudem nie stalo .. to jest az niemozliwe, ze my tu siedzimy i sobie o tym rozmawiamy teraz , ze jeszcze np taki Jowisz nie ukradl nam atmosfery przelatujac sobie nieco blizej ... bo musisz wiedziec, ze ten caly system planetarny nie jest taki stabilny jak gniazdo dla ptaszkow , no, calkiem mile gniazdko dla malych ptaszkow, ale one musza sie nauczyc latac , bo lada chwila przyjdzie podmuch wiatru i tego gniazda juz nie bedzie , ale jest rozwiazanie , a jest nim to ,ze musimy zrozumiec grawitacje i zaczac ja kontrolowac , tak , jak dotad te ostatnie 150 lat uczylismy sie jak kontrolowac pola elektromagnetyczne tak nastepnym krokiem jest opanowanie grawitacj, a moje rownania pokazuja, ze jest to absolutnie mozliwe,

opanowac pole w skali plancka , aby pole grawitacyjne stalo sie faktem , by kontrolowac jego fale tak, by bez wysilku wyrwac sie z ziemskiego pola grawitacyjnego w drodze na inne planety i poza znany nam Uklad Sloneczny i uwazam ,ze temu zagadnieniu powinno sie poswiecic bardzo wiele badan naukowych bo jest to krytycznie wazne.
pytajacy drazy : a czy Wy macie juz jakies na tym polu sukcesy ?
Nassim : oczywiscie , mamy laboratorium w Californi pracujace na pelnych obrotach i staram sie byc w nim najczesciej jak tylko moge , i robie co moge , no ale wyobraz sobie jak ciezko jest dokonywac skokow przestrzennych na tej planecie ( gromki smiech na sali ) .
uzupelnienie od Malcolma Cartera : tak pracujemy nad tym ciezko bo chcemy pokazac przyszlym geracjom, ze hej , to jest mozliwe , bo jak wspomnial Nassim paliwa kopalne moga nas kawaleczek od Ziemi oderwac ,ale niezbyt daleko , moze do najblizszej planety, ale z pewnoscia nie do Wszechswiata, co chcielismy rowniez pokazac w filmie to to, ze energia jest dostepna w calej przestrzeni ,doslownie wszedzie , ktora, jesli juz potrafilbys okielznac , to zabralbys sie dokadkolwiek bys zechcial , zatem ta praca , ktora wykonujemy to rzucenie troche swiatla w tym temacie , a po pierwsze , ze to nie jest fantastyka ,ze to jest mozliwe , a kiedy swiat uzna ,ze jest to rzeczywiscie mozliwe, to bedzie przyspieszenie dla ludzkosci to bedzie zmiana wszystkich regul gry, a zatem popieranie naszych dazen ma wymiar praktyczny, a w filmie mowimy tez o czyms wazniejszym niz wynalazki , mowimy o tym, ze sama technologia nie ochroni nas ,ale rozwiazanie lezy w polaczeniu rozwoju swiadomosci oraz technologii , bo wiesz, mozemy wymyslac coraz bardziej skomplikowane maszyny oparte na destrukcji czy tez zaprojektowane do destrukcji ,ale to nas zaprowadzi donikad , wiec dlaczego nie mielibysmy wlaczyc w to swiadomego rozwoju , by mozliwy stal sie naped grawitacyjny ? Wiesz, musimy robic to , co musimy , ale dlaczego nie mialoby to byc w harmionii z naszym srodowiskiem i z przyroda wokol nas ? mozemy

i mam nadzieje , ze przez ten film ta wiadomosc dotrze do wielkiej liczby ludzi. Zdaje sobie sprawe , ze w filmie jest poruszonych wiele watkow naraz ale kiedy obejrzysz to wiecej niz jeden raz ,to mam nadzieje , ze dostrzerzesz to przeslanie.
pytanie ( od kobiety z publicznosci ) : a gdzie w tym wszystkim jest swieta geometria ? bo kiedy w 1975 r zaczelam studiowac geometrie i dotarlam do swietej geometrii, wydawalo mi sie to dziwaczne , ale teraz odwrotnie ,czuje niedosyt w tym filmie ( ze za malo jest o swietej geometrii ) czy to nie dziwne ? ,ale do sedna - w koncu TO zobaczylam , doslownie , jako ekslozje swiatla na niebie , zaczelam odczuwac cos dziwnego, ze to , ze jest wszedzie ,w calym moim ciele ( plepla o sobie jakis czas ) ... a potem moj syn, ktory obecnie mieszka w Californi , podszedl do mnie i mowi ze widzialam statek kosmiczny [ tak myslalem , ze jestes z Californi -wtracil Nasssim - smiech - moglabys byc tylko z Californi , albo z Cornwalii ] , no coz , wlasnie przyjechalam z Cornwalii zatem tak , po czesci sie zgadza [ gromki smiech ] ,ale wiesz, wszystkie moje dzieci podziwiaja to co mowie i to sie juz dzieje od jakiegos czasu .. widzialam ta energie , ale nie wiem czy to byl statek kosmiczny , czy to cos innego jak eksplozja , ze na poczatek mysle sobie ,zapomnij o tym , ale ja to pamietam wciaz, wiec co to bylo ? moze to to co mowisz o grawitacji , ale to bylo cos w rodzaju polaczenia z czyms najczystszym ..
Nassim : no coz .. interesujace .. wiesz , ja Tobie nie odpowiem na pytanie co to bylo .. ale wiesz, wiele osob widzialo takie lub podobne obiekty na niebie o ktorych sa przekonani , ze nie bylo to nic z tego, czym dysponujemy obecnie jako ludzkosc , a wiele takich wydarzen zostalo zignorowanych przez samych obserwatorow i tak naprawde nie jest to nic nowego, bo te obiekty sa tam od dlugiego czasu gdyz znane sa ich opisy juz z 1100 roku ,a starozytne stowarzyszenia na calym swiecie mowily o Synach Bogow etc ... he , i wiesz to zabawne , bo jakies 20 lat temu bylem na konferencji naukowej z udzialem fizykow na temat prawdopodobnego zycia we Wszechswiecie na ktorej oni mowili ,ze wlasciwie to nie nalezy sie spodziewac jakiegos rozbudowanego zycia wsrod gwiazd , to zadalem im pytanie , a dlaczego tak sadzicie ? Odpowiedzieli mi , ze nie ma prawdopodobnie tylu planet [nadajacych sie do zycia] dookola gwiazd , no to przedstawilem im dane , ze tych planet jest calkiem sporo, to wtedy odpowiadali , ze prawdopodobnie nie ma na tych planetach wystarczajacej ilosci wody dla rozwiniecia sie zycia .. a ogolnie zalozenie bylo takie, ze nie ma warunkow gdzie indziej do zaistnienia zycia , ale od tamtego czasu badacze gwiazd dostarczaja wciaz nowych danych ,ze wlasciwie to planety odpowiednie dla zycia sa doslownie wszedzie , wokol prawie kazdej gwiazdy na ktora zwrocimy instrumenty badawcze i sa to setki tysiecy potencjalnych planet z zyciem , ale co wazniejsze, poza tym okazalo sie ,ze wode tez znajdujemy wszedzie w kosmosie i wlasciwie ,to trudno byloby znalezc miejsce bez wody we Wszechswiecie , woda jest nawet w przestrzeni miedzygwiezdnej , wiec wiesz, jest tam na pewno sporo zycia , a co za tym idzie sa z pewnoscia cywilizacje ktore mialy o wiele wiecej czasu na ewolucje niz my ,ktorzy tak naprawde dopiero od 150 lat rozwijamy technologie ,ktorej szczytem bylo dotarcie na Ksiezyc, a zatem wyobraz sobie , co stanie sie za 100 czy tysiac lat , za milion lat do czego byc moze dojdziemy .. a wiec to , ze Oni sie jeszcze tu u nas nie pojawili to dlatego, ze nie byloby to wskazane po prostu , ale z drugiej strony rozmawianie o ufo .. hmm , nie jest bezpieczne , bo wiesz, wszedzie sie mowi o morderstwach , o seksie , o polityce , z kazdym o tym pogadasz, ale o ufo

- to odzew jest " oh my god " - i cisza . Moim zdaniem jednak jest to realne oraz istnieje naprawde , wiec to, ze to widzialas i doswiadczylas tego osobiscie ,to wielka sprawa , ciesz sie z tego.