logo
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.  (Przeczytany 3445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tijavar

  • Gość
Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.
« dnia: Maj 29, 2011, 16:14:34 »
Chodzi to za mną, więc, just in case...

Austria, Czechy, Szwecja. Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.

Austriackie ministerstwo zdrowia ostrzegło obywateli przed spożywaniem warzyw, pochodzących z importu. W Austrii zanotowano dotąd trzy przypadki ciężkiego zatrucia bakteriami coli. Zatrute ogórki znaleziono też w Czechach, a ta sama partia towaru jest sprzedawana także na Węgrzech i w Luksemburgu. Do pierwszych zatruć doszło w Szwecji, Holandii i Wielkiej Brytanii.

Aż 33 austriackich dostawców sprowadziło za pośrednictwem dwóch niemieckich hurtowników hiszpańskie ogórki, bakłażany i pomidory. Początkowo sądzono, że chodziło jedynie o partię 1300 ogórków.

Ministerstwo zaapelowało do Austriaków, którzy mogli zakupić skażony towar, aby na wszelki wypadek wyrzucili warzywa do kosza. Listę austriackich pośredników, którzy sprowadzili podejrzane warzywa z Niemiec opublikowała również na swojej stronie internetowej austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności. Ministerstwo przyznało, że problem może być poważniejszy niż się wydawało.

Przypadki zatrucia potwierdzono w Austrii dotychczas u trzech osób. Chorzy zostali przewiezieni do szpitala klinicznego w Linzu. Ich stan zdrowia jest poważny.

W Czechach na półkach sklepowych znaleziono 120 ogórków pochodzących z Hiszpanii, w których najprawdopodobniej wykryto bakterie E.coli. Według czeskich służb sanitarnych, ogórki z tej samej dostawy sprzedawane są na Węgrzech i w Luksemburgu. Na razie nie ma doniesień o przypadkach zatrucia w tych krajach.

Przypadki zachorowań wykryto za to w Szwecji, Danii, Wielkiej Brytanii i Holandii.

W Niemczech umierają kolejne osoby

Tymczasem w Niemczech od zatruć pokarmowych, wywołanych bakterią EHEC umierają kolejne osoby. Przez dwoma dniami mówiono o sześciu śmiertelnych przypadkach. Dziś agencja AP podała, że liczna ta wzrosła do dziewięciu. Ponad 300 osób jest z tego powodu poważnie chorych. Przyczyną śmierci jest zespół hemolityczno-mocznicowy, który jest komplikacją po zatruciu bakterią E.coli.

Potwierdzono, że infekcja była przyczyną zgonu dwóch kobiet z Dolnej Saksonii oraz mieszkańca Hamburga. Mikrobiolodzy z Hamburga zidentyfikowali źródło zakażeń. Obecność EHEC stwierdzono na ogórkach sałatkowych z Hiszpanii, sprzedawanych na targu hurtowym w Hamburgu. Według mediów pochodziły one prawdopodobnie z dwóch gospodarstw w Andaluzji - w Maladze i Almerii.

Władze hiszpańskie podkreślają, że nie można wykluczać, iż ogórki zostały zanieczyszczone w czasie transportu do Niemiec albo już w Niemczech. Zdaniem niemieckich ekspertów jest to jednak mało prawdopodobne. - Coś takiego mogłoby się wydarzyć, gdyby cały transport ogórków, a nawet więcej, wysypało się na ziemię - ocenił przewodniczący Federalnego Stowarzyszenie Kontrolerów Żywności Martin Mueller, cytowany przez agencję dpa.

Tony warzyw trafiają na śmietnik

Niemiecki Instytut Roberta Kocha nie wyklucza, że są też inne źródła zakażenia, dlatego nadal odradza spożywanie sałaty, surowych pomidorów i ogórków na północy Niemiec, gdzie z powodu zakażenia EHEC cierpi najwięcej osób.

Wiele stołówek, restauracji, szpitali i przedszkoli zwłaszcza w północnych regionach Niemiec, wycofało z menu świeże warzywa. Także sieci handlowe anulują zamówienia na hiszpańskie ogórki sałatkowe i wycofują je ze swojej oferty. Sprzedaż ogórków z Hiszpanii wstrzymały władze niemieckiego landu Kraj Saary, a Bawaria nakazuje ich kontrole.

Również niemieccy producenci warzyw informują o stratach w związku z obawami konsumentów. Według relacji mediów na północy Niemiec tony sałaty, ogórków i pomidorów trafiają na śmietnik, bo odbiorcy anulowali zamówienia.

źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9686555,Austria__Czechy__Szwecja__Trujace_warzywa_rozprzestrzeniaja.html

.....no chyba przejdę na pranę  :mysl: ,:)

Offline Michał-Anioł

  • między niebem a piekłem
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1338
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
    • Zobacz profil
    • Imaginarium
Odp: Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2011, 16:26:42 »
ciekawe czy to nie jest już efekt  Fukuschimy czy" tylko "-
„Kodeks Żywnościowy jest politycznym ekwiwalentem współczesnych dokumentacji toksykologicznych, ponieważ zatwierdza i promuje w międzynarodowym handlu żywnością wszystko łącznie z pestycydami, naświetlaniem, biotechnologią i syntetycznymi odpowiednikami substancji leczniczych i odżywczych preferując je od naturalnych substancji.”
Wierzę w sens eksploracji i poznawania życia, kolekcjonowania wrażeń, wiedzy i doświadczeń. Tylko otwarty i swobodny umysł jest w stanie zrozumieć świat!
www.imaginarium.org.pl

Tijavar

  • Gość
Odp: Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2011, 16:29:39 »
Jednym słowem, przyszła kryska na Matyska...

Offline Łukasz

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2011, 12:22:35 »
Jak tylko pierwszy raz podali w radiu tą informację o bakteriach w ogórkach, powiedziałem do żony: "Zobaczysz, to taka następna ptasia grypa" i co? Miałem racje 100% Mogli by wymyślać jakieś bardziej wiarygodne kity :)

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Trujące warzywa rozprzestrzeniają się po Europie.
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2011, 01:28:26 »
Jestem ciekaw na ile te afery warzywne wypływają ze spadku spożycia mięsa.

Ludzie, wywalcie telewizory....