logo
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wegetarianizm i jego odmiany  (Przeczytany 7195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Wegetarianizm i jego odmiany
« dnia: Wrzesień 17, 2011, 22:47:26 »
Cytuj
Wegetarianizm, jarstwo – rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia zwierzęcego  i ewentualnie jaj lub nabiału  z pobudek moralnych, etycznych bądź zdrowotnych. W języku potocznym wegetarianizm to zbiór kilku diet, które w różnym stopniu ograniczają spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim w II tysiącleciu p.n.e. Miał wówczas charakter czysto religijny, przedhinduistyczny. W Europie pojawił się w VI wieku p.n.e., uważa się że Pitagorejczycy byli pierwszym ruchem stawiającym nacisk na etyczne wartości wegetarianizmu. [...]

Odmiany wegetarianizmu

    * Laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm) – najbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu. Polega na rezygnacji z większości potraw mięsnych. Do jadłospisu dopuszczone są natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego: nabiał, jajka, miód.
    * Laktowegetarianizm – popularna odmiana wegetarianizmu, polegająca na wyłączeniu z jadłospisu jajek. Laktowegetarianie dopuszczają jednak spożywanie mleka i jego przetworów.
    * Owowegetarianizm – dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek.
    * Weganizm – polega na rezygnacji ze spożywania wszelkich pokarmów wytwarzanych przez zwierzęta. Poza mięsem nie spożywa się też mleka, serów, jaj. Niektórzy weganie uważają miód za produkt pochodzenia zwierzęcego i w związku z tym go nie jedzą, jednak jest to sprawa indywidualnych przekonań. Według części definicji weganizm jest proekologicznym stylem życia niewykorzystującym produktów, w powstaniu których brały udział zwierzęta, takich jak skórzane ubrania, futra czy testowane na zwierzętach kosmetyki, zaś sama dieta odrzucająca pokarm zwierzęcego pochodzenia nazywana jest wówczas ścisłym wegetarianizmem.
    * Witarianizm – dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie produktów świeżych (bardzo rzadko nie łączy się z wegetarianizmem). Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata.
    * Frutarianizm (lub fruktarianizm, fruitarianizm, fruktorianizm) – najbardziej zaostrzona forma wegetarianizmu. Oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, fruktarianie nie jedzą żadnych owoców i warzyw, których zerwanie uśmierciłoby roślinę (np. sałaty). Ich pokarmem jest produkt naturalny, którego pozyskanie nie wymaga zabicia rośliny, tzn. owoce do których zaliczają się zarówno ogórki, kabaczki, bakłażany, pomidory jak i jabłka, banany itd. spełniające podany warunek.
    * Liquidarianizm – dieta oparta na spożywaniu witariańskiego pokarmu pod postacią soku. Stosujący tę dietę uważają, że nie obciąża organizmu, jednocześnie dostarczając wszystkich potrzebnych do funkcjonowania składników mineralnych i witamin.
    * Sprautarianizm – dieta oparta na spożywaniu w większości kiełków (skiełkowane nasiona roślin-zbóż, warzyw, owoców, itd.)[9].

Za rodzaje wegetarianizmu niesłusznie uważa się diety będące etapem pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem. Są to semiwegetarianizm (i jego rodzaje jak pollowegetarianizm oraz ichtiwegetarianizm zwany też pescowegetarianizmem).

Niektorzy wegetarianie rezygnują też z wyrobów futrzanych czy skórzanych.

W 1847 roku, w czasie pierwszego spotkania Społeczeństwa Wegetarian w Anglii, ustalono, że wegetarianin to osoba, która odmawia jedzenia jakiegokolwiek rodzaju mięsa. Wcześniej wegetarianie byli często nazywani pitagorejczykami, ponieważ ci także nie spożywali mięsa[1].[...]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm

Cytuj
Dlaczego weganizm?
Czyli kilka słów o sprawiedliwym i zdrowym sposobie na życie


KIM JEST WEGANIN?

Weganin to osoba, która nie spożywa i nie używa produktów pochodzenia zwierzęcego, chodzi tutaj zarówno o pożywienie pochodzące od zwierząt (jajka, nabiał, oczywiście mięso, także miód), jak i takie rzeczy jak skóra, wełna, produkty zawierające zwierzęce składniki (większość mydeł i szamponów), produkty testowane na zwierzętach (kosmetyki, leki chemiczne), to wszystko jest alternatywą dla rzeczy, które są efektem okrucieństwa wobec zwierząt i działaniem zmierzającym do zapobiegania temu w możliwie największym stopniu. Dlatego oprócz obrania takiego sposobu odżywiania, weganie działają w licznych organizacjach, których celem jest poprawa bytu zwierząt.

DLACZEGO WEGANIZM?

Niektórzy ściśli wegetarianie preferują ten rodzaj odżywiania tylko ze względów zdrowotnych. Weganie mają etyczne podłoże swojego stylu życia, czyli przekonanie o tym, że wszystkie formy i odmiany życia są tak samo wartościowei muszą być traktowane z szacunkiem i mieć zapewnione prawo do życia w naturalnym srodowisku - bez jakiejkolwiek ingerencji ze strony człowieka.

EKSPLOATACJA ZWIERZĄT

Wiele ludzi jest przekonanych o niezbędności wykorzystywania natury, są przekonani o konieczności istnienia farm krowich i kurzych "produkujących" mleka i jaja. Przekonanie takie jest jednak oparte na niewiedzy i nieznajomości faktów, a często niestety na zwykłej głupocie i ignorancji.

Kury hodowane dla jaj są chyba najgorzej traktowanymi zwierzętami na farmach. Całe swe życie spędzają w klatkach tak małych, że nie mogą nawet rozłozyć skrzydeł. Dna klatek, często pochyłe, są zrobione z drutu, który tnie im stopy. Wiele kur umiera tylko z powodu złych warunków. By zapobiec zmniejszeniu nośności, co jest efektem ciągłego stresu i przemocy (wyobraź sobie całe życie w windzie z piecioma osobami...), producenci przypalają gruczoły kur rozgrzanym metalem, kurom obcina się dzioby, aby nie dokonywały samookaleczeń i przez kraty nie walczyły z innymi. Same te praktyki zabijają tysiące zanim osiągną one dojrzałość. Pokarm dla kur jest ciągle uzupełniany lekami (około połowa wszystkich antybiotyków jest używana w tego typu celach) by zapobiegać szerzeniu się chorób z jednej strony i żeby zwiększyć nośność z drugiej. Żyjąca w warunkach naturalnych kura znosi 30-40 jaj rocznie, a na farmie do 250-300 na rok. Jednak leki nie utrzymują kur w zdrowiu. Około 80% farm kurzych jest zainfekowanych przez leukozje (rodzaj nowotworu) i salmonellę, o czym mówią rapoty rządowe w USA; w Polsce zapewne nie jest lepiej.

Krowy mleczne są ofiarami zmniejszania kosztów produkcji za wszelką cenę. Większość tych krów jest żywiona minimalnymi ilościami karmy, za to z dodatkiem chemikalii pobudzających laktację. Szybko są one izolowane od młodych, które albo prawie natychmiast (w wieku 16 tygodni) idą do rzeźni, aby trafi na stoły jako cielęcina, albo do młodości są przygotowywane do produkcji mleka. Jednak po wyjątkowo aktywnej laktacji, która trwa około 5 lat, krowa jako już niewydajna trafia do rzeźni. W Polsce tak co roku ginie 1 mln. cieląt i 3 mln. dorosłych krów.

KORZYŚCI ZDROWOTNE

Wiedząc o horrorze zwierzęcej hodowli, miło jest uwiadomić sobie, że dieta wolna od cierpień i wykorzystywania zwierząt oferuje tak wiele korzyści. Wraz ze wzrostem ilości badań skoncentrowanych na lepszym rozumieniu ludzkich potrzeb żywieniowych, łatwiej niż kiedykolwiek zebrać fakty o naprawdę zdrowej drodze żywienia. Tak na przykład po wielu latach prac prowadzonych przez Uniwesytet Cornell (USA) pokazano ile szkód w ludzkim organizmie może narobić dieta mięsna. Po obserwacji 6500 ludzi biochemik dr.T.Colin Campbell stwierdził: "jesteśmy roślinozernym gatunkiem i powinniśmy spożywać jak najwięcej roślin". Te jedne z największych badań epidemiologicznych jakie kiedykolwiek przeprowadzono, wykazały zależność między konsumpcją produktów zwierzęcych, a wieloma chorobami serca i nowotworami.

Podsumowując, produkty zwierzęce nie oferują naszemu zdrowiu nic, co nie mogłoby być zastąpione przez pokarmy roślinne, na przykład białko, żelazo i wapń są łatwiej przyswajalne gdy je się tylko zboża, warzywa i owoce. Nikt nie potrzebuje uzupełnienia minerałów, gdy zdecyduje się na dietę wegańską. Poniżej pokazane są wartości odżywcze niektórych popularnie spożywanych pokarmów:
Procent kalorii z białka       Zawartość żelaza
(miligramów w 100 kaloriach)    
Soja    35%    Szpinak    11,4
Groch suszony    28%    Truskawki    2,7
Groszek zielony    30%    Ogórek    6
Fasolka "Jaś"    25%    Pieprz zielony    3,3
Szpinak    49%    Fasola    2,2
Brokuły    45%    Wołowina    1,1
Orzeszki ziemne    21%    Polędwica    1,9
Ciemna mąka    31%    Ser żółty    <1
Soczewica    29%    Mleko    <1
Mąka owsiana    15%    Sałata    3,4

KORZYŚCI DLA ŚRODOWISKA

Wyżywienie weganina wymaga zużycia o wiele mniejszej ilości wody, energii i ziemi niż wyżywienie tych ludzi, którzy jedzą produkty zwierzęce. Biorąc pod uwagę fakty z książki Robbinsona "Dieta dla nowej Ameryki" (1987), ze wszystkich podstawowych surowców (produktów rolnictwa, górnictwa, leśnictwa) zużywanych przez Stany Zjednoczone, 33% przeznaczona jest na potrzeby żywieniowe. Gdyby wszyscy amerykanie byli weganami, surowce zużywane w przemyśle spadłyby do swóch procent. Na przykład do produkcji kilograma mięsa potrzeba około 2500 galonów wody, gdy do wyprodukowania kilograma mąki wystarczy 25 galonów. innym niezwykle ważnym faktem jest to, że z odchodów zwierząt hodowanych na farmach wydzielają się ogromne ilości szkodliwych substancji (np. amoniak), które w znaczny sposób zatruwają powietrze i przyczyniają się do powstania efektu cieplarnianego. Ponieważ weganie dążą do używania naturalnych, wolnych od okrucieństwa produktów, zdrowych i bezpiecznych - sami je promują.

WPROWADZENIE W PRAKTYKĘ

Książki o zdrowym odżywianiu i książki kucharskie są już od dłuższego czasu u nas dostępne. Polecamy pozycje Marii Grodeckiej, książki z kuchnią indyjską (jednak trzeba sporo przepisów zmienić bo zawierają bardzo dużo mleka), a zwłaszcza książki wydawane przez Adwentystów Dnia Siódmego. Oni to właśnie wydali dwa tomy "Naturalnej kuchni wegetariańskiej" są w niej proste, tanie i dobre wegańskie przepisy. Sporo "normalnych" sklepów albo zrobiło specjalne stoiska ze zdrową żywnością, a te które tego nie zrobiły i tak w większości takie produkty sprzedają.

Alternatywy na skórzane buty, paski i inne rzeczy można łatwo znaleźć w sklepach, wiele z nich oferuje bawełniane, lniane czy nawet syntetyczne ubrania, buty z tworzyw sztucznych. Jeśli chodzi o paski to znakomicie sprawdzają się paski brezentowe dostępne w demobilach i sklepach harcerskich.

Jednym ze sposobów pomagania srodowisku i zwierzętom - a także samemu sobie - jest nauczenie się spożywania i używania tylko tego czego się naprawdę potrzebuje. Staraj się używać roweru, chodzić piechotą lub korzystać z transpotu publicznego. Rób to kiedy tylko masz na to okazje, samochody to jeden z największych trucicieli środowiska.

Jeśli nawet początkowo wszystkie te zmiany będą Ci sprawiać trudność, to po pewnym czasie stanie się to naturalne. Jest rzeczą normalną, że początki bywają trudne. Jeżeli wierzysz w możliwość pozytywnych skutków twego życia - wybierz weganizm. Jeżeli jesteś już wegetarianinem zdecyduj się zrobić ten krok dalej.

Artkuł zaczerpnięty z "Insemination"#1

Coraz więcej ludzi ma obecnie zastrzeżenia do swoich żywieniowych przyzwyczajeń. Typowa wysoko- tłuszczowa, wysoko- cholesterolowa, wysoko- białkowa, w dużym stopniu pozbawiona cennych witamin dieta coraz częściej jest uważana za główny powód przyczyniający się do chorób serca, dolegliwości krążenia, cukrzycy, różnych rodzajów raka i wielu innych poważnych problemów zdrowotnych.

Społeczną uwagę przyciąga także niesprawiedliwość i okrucieństwo ludzi przetrzymujących zwierzęta w przerażających warunkach gdzie są rozmnażane, dorastają a potem są zarzynane.

Kolejnym powodem społecznego zaniepokojenia jest wzrastające zniszczenie naturalnych zasobów, które powoduje powstawanie obszarów pustynnych i szerzenie się głodu, zanikanie niezbędnych deszczy tropikalnych i najbardziej marnotrawne używanie i zanieczyszczanie bezcennych zasobów wody, którego wymaga hodowla, wykarmienie i zarżnięcie bydła.

Skutki tej ludzkiej krótkowzroczności mogą w wielu rejonach być nieodwracalne. Jedynym etycznym sposobem na życie bez używania wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego jest weganizm. Weganie korzystają z ogromnej różnorodności bardzo odżywczych produktów pochodzących z królestwa roślin- warzyw, zbóż, roślin strączkowych, owoców i orzechów. Weganizm jest jedynym sprawdzonym zdrowym i ludzkim systemem etycznie i naukowo logicznym.

Weganie sprzeciwiają się także noszeniu skórzanych butów, futer, wełnianej odzieży i wszystkich innych produktów okrucieństwa wobec zwierząt, ich cierpienia i śmierci. Weganie zdają sobie sprawę, że nie ma znaczenia czy zwierzę zabijane jest po to żeby je zjeść czy po to, żeby ubrać się w jego skórę i nie może tu być mowy o "niewinnych produktach ubocznych" okrucieństwa wobec zwierząt.

Naturalnym rezultatem szeroko pojętego weganizmu jest nie tylko lepsze zdrowie człowieka i szczęśliwsze warunki życia w królestwie zwierząt, ale także ogromna ulga dla obciążonego środowiska.

W rzeczywistości potrzeba dwóch do trzech akrów aby wyżywić osobę stosującą typową dietę a tylko 1 / 10 akra aby mógł się wyżywić weganin. W stosunku do wody używanej do uprawy żywności dla wegetarianina osoba stosująca dietę mięsną zużywa jej 3 razy więcej, ale potrzeba mniej niż 1/3 przeciętnej ilości wody aby mogła urosnąć żywność dla weganina.
CIERPIENIE ZWIERZĄT

Miliony sztuk bydła, owiec, świń, kurczaków, indyków, kaczek, gęsi i królików jest co roku zarzynane aby zaspokoić ludzki apetyt na mięso tych zwierząt i dostarczyć szerokiego zasobu produktów zawierających ich kości, skórę, szczecinę, pióra, futro, racice, rogi i tłuszcz. Miliony zwierząt same umiera z zimna, chorób, głodu, ubocznych efektów nadużywania leków, wycięczenia, zaniedbania w rzeźni i podczas transportu.
BEZ MACIERZYŃSTWA I STAROŚCI

Bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę z niemniej ciężkiego położenia mlecznych krów i cieląt. aby wyprodukować mleko, krowa koniecznie musi mieć wcześniej cielę, które następnie wydziera się jej nie później niż w ciągu 4 dni od urodzenia. Wtedy zamiast wytwarzać 3 litry mleka dziennie dla swojego cielaka krowa produkuje 30 litrów mleka dla ludzi, podczas gdy wcale go nie potrzebuje. Długość życia krowy to około 20 lub więcej lat ale dla lepszego mięsa zarzyna się ją gdy jest w wieku 3- 7 lat.
NIEEKONOMICZNE MORDERSTWO

W Europie importuje się ogromne ilości zboża, w tym dużo z krajów Trzeciego świata, aby wyżywić zwierzęta hodowlane po to aby produkowały więcej produktów mlecznych i mięsnych. Powoli zaczynamy uprawiać rośliny w większej części dla zwierząt niż dla ludzi, a w końcu hodowla zwierząt staje się całkowicie nieopłacalna. średnio tylko 15% białka pochodzącego z roślin jest przetwarzane do zużycia przez zwierzęta, podczas gdy 10 akrów dojrzałych ziaren soi może dostarczyć białka dla 60 osób, to 10 akrów, z których żywi się bydło może go dostarczyć w postaci mięsa tylko dla dwóch osób. Byłoby zupełnie niemożliwe aby każdy mieszkaniec Ziemi odżywiał się według typowej mięsnej diety, po prostu nie ma na to wystarczającej ilości gruntów.
WEGANIZM A CHOROBY

Badania wykazują wyraźne korzyści dla zdrowia człowieka płynące ze stosowania diety wegańskiej, która jest niskotłuszczowa (nie zawiera szczególnie szkodliwych tłuszczy nasyconych), nie zawiera cholesterolu, charakteryzuje się obecnością złożonych węglowodanów, niską zawartością soli i wysoką zawartością witaminy A i C.

U wegan występuje niższe ryzyko zachorowalności na choroby serca, cukrzycę, raka piersi i okrężnicy (dwa najbardziej narażone miejsca), problemy z kamieniami żółciowymi, z hemoroidami i kamieniami nerkowymi.
PODSTAWOWE GRUPY ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZAPEWNIAJĄ WŁAŚCIWĄ DIETĘ:

   1. KASZE- np. jęczmienne, ryż, kukurydza, pszenica (chleb), owies.
   2. ROŚLINY STRĄCZKOWE- np. fasola, groch, soczewica, soja (ugotowane lub w postaci kiełków)
   3. ORZECHY I ZIARNA- np. wszystkie typy orzechów, masło orzechowe, dynia, słonecznik, ziarna sezamowe.
   4. WARZYWA- (ugotowane lub surowe)
   5. OWOCE- (świeże, suszone lub konserwowane).

Źródło: AL-Qadar

Spożycie mleka i jego przetworów, podobnie jak mięsa jest okupione cierpieniem i śmiercią zwierząt. Każdy łyk bialego płynu, każdy kęs sera, nawet "niewinne" lody czy desery oparte na mleku - to przelana krew krów i cieląt

Uciekanie od tego problemu przez wielu wegetarian jest rodzajem uniku, braku odwagi by spojrzeć gorzkiej prawdzie w oczy.

Ssaki żeńskiego rodzaju wydzielają mleko, które spożywane przez potomstwo wydostaje się z łona matki, przystosowuje się do swiata zewnętrznego. Pod względem odżywczym mleko każdego z gatunków ssaków odpowiada szczególnym potrzebom danego gatunku. Rozwój krów i osobników ludzkich jest, jak wiemy, w początkowym okresie zupełnie inny. Nowo narodzone ciele, by móc poruszać się i dobrze stanąć na nogi, musi szybko zbudować mocną strukturę kostną. Znakomicie nadaje się do tego mleko krowię, które jest bogate w minerały, białko i tłuscze. Natomiast we wczesnym rozwoju człowieka ważny jest nie kościec i mięśnie, lecz system nerwowy. Temu służy mleko LUDZKIE, zasobne w lekkostrawne tłuszcze i łatwo przyswajalne białko (zawiera od 1 do 2% białka, podobną ilość białka zawierają owoce), słodsze i bardziej zasadowe niż mleko krów. Mleko krowie może zbudować silne kości, nie przyczyni się jednak do naszego rozwoju umysłowego.

Skład mleka ludzkiego jest bardziej zróżnicowany i odpowiada potrzebom dziecka, wciąż zmieniającym się w pierwszych paru tygodniach jego życia. Mleko ludzkie jest także nośnikiem stopnia odporności dziecka przed chorobami. Natomiast mleko krowie nie nadaje się dla ludzkiego potomstwa, ponieważ nie posiada tych właściwości.

Małe ssaki piją mleko swoich matek - nie zdarza się, w naturalnych warunkach, by były karmione przez matki innego gatunku. Gdy dorosną, nie używają mleka w ogóle. Mleko spełniło swoją rolę w okresie wzrostu i nie jest już potrzebne dorosłemu osobnikowi. To samo dotyczy rodzaju ludzkiego. Dorosły człowiek traci zdolność trawienia mleka. Około 80% dorosłych na całym świecie nie posiada enzymu potrzebnego do trawienia laktozy (cukru mlekowego). Nie strawione mleko odkłada się w organizmie w postaci śluzu, co jest przyczyną wielu chorób.

Ogłoszenia reklamowe polecają mleko jako doskonały, pożywny, tani, a nawet niezbędny do zachowania zdrowia środek spożywczy. Przecież tylko "wyrodni" rodzice mogliby pozbawić swoje pociechy tego napoju.

Tymczasem lekarze i żywieniowcy ze Stowarzyszenia Medycyny Odpowiedzialnej ostrzegają: mleko, masło i sery przyczyniają się do rozwoju chorób serca, otyłości i innych chorób zwyrodnieniowych. Rzekome korzyści, o których się najczęściej mówi, to LEGENDA - utrwalona przez wspólczesne rolnictwo, które stworzyło sztywny , uzależniony od produkcji mleka i jego przetworów system "upłynniający" na wszelki możliwe sposoby tzw. nadwyżki produkcyjne. Ten "mit" jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Producenci mleka kłamią, nie obchodzi ich los zwierząt, ani zdrowie konsumentów, bo dla nich najważniejsze są zyski!

Weganie (ludzie, którzy rezygnują z jedzenia mięsa, ryb, jajek, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego) mają się dobrze - odżywiają się prawidłowo i jest ich coraz więcej. Zrozumieli oni, że to konsumpcja (popyt) pociąga za sobą produkcję (podaż) i nie chcą brac w tym udziału.

Czy wegetarianie, którzy spożywają mleko i przetwory mleczne są rzeczywiście bardziej etyczni niż zjadacze steków i czy jedynie niejedzenie mięsa daje im prawo do żądania zakazu uboju krów?

Spożywając mleko i jego przetwory bierzesz odpowiedzialność za cierpienia krów - pięknych stworzeń, patrzących tak ufnie swymi wielkimi oczami na ten okrutny zachłanny świat.
Artkuł zaczerpnięty z "Youth Culture"#6

Produkcja mleka i jego konsumpcja są w 100% nienaturalne. Konsumpcja mleka jest nie tylko szkodliwa dla ludzkiego zdrowia - jest to proces połączony z ekologiczną zagładą Matki Ziemi i torturą dla zwierząt, w ten nieludzki sposób wykorzystywanych.

MIT - krowa nie daje mleka przez cały rok. Większość ludzi jest niedoedukowana co do faktów związanych z produkcją, nie wiedząc na przykład o tym, że krowy są siłą zapładniane (czy to nie brzmi jak gwałt) po to by produkować mleko. Wielu ludzi zdaje się sądzić, że krowy są zdolne do tego, by dawać mleko przez cały rok. Wielu ludzi jest również nieświadomych tego, że przemysł mleczarski jest bezpośrednio związany z ubojem zwierząt.

CIELĘCINA - przemysł związany z ubojem cieląt swe ofiary otrzymuje od zapładnianych do produkcji mleka krów. Mleko, które było przeznaczone dla cieląt jest wykradane po to, by mogli je spożyć ludzie. Przemysł uboju cieląt, który wydaje się być jednym z najokrutniejszym (legalny w USA, ale zakazany w Anglii) jest połączony z przemysłem mięsnym. Wegetarianie, którzy sądzą, że są aktywistami na rzecz praw zwierząt a za razem i współczującymi istotami winni sobie uwiadomić hipokryzję, której są częścią.

EKOLOGICZNE ZNISZCZENIE - Krowy wzrastają na pastwiskach, gdzie mają przybierać na wadze. Powoduje to nie tylko pustynnienie terenów, ale i erozję gleb. Szacowana ilość ubytków gleby w USA to 66%. Skażenie wód gruntowych w wzrosło znacznie na skutek ilości zwierząt wykorzystywanych do produkcji mleka.

NIEBEZPICZEŃSTWA ZDROWOTNE - Krowie mleko zawiera wprawdzie odpowiednią ilość wapnia, ale procent białka w mleku jest równie wysoki. Człowiek konsumujący zbyt dużo białka traci wapń, głownie przez mocz. Krowie mleko zawiera nie tylko wysoki procent nasyconych kwasów tłuszczowych ,niemało w nim również cholesterolu. Osoby konsumujące produkty nabiałowe mają znacznie większą szansę na rozwój w ich orgaznizmach nowotworów i chorób serca. Poza tym trawa zjadana przez wykorzystywane w cyklu produkcyjnym mleka zawiera znaczne ilości skondensowanych pestycydów spoczywających później w ciałach krów.

NATURALNE? - Ludzie są jedynymi ssakami na ziemi konsumującymi mleko innych ssaków. Krowy wykorzystywane do produkcji mleka ponadto są karmioe hormonami (mogą one być im wsztrzykiwane, by zwiększyć produkcję mleka ponad naturalny poziom). Są także szprycowane antybiotykami, mającymi chronić je przed chorobami.

Artykuł zaczerpnięty z pisma "The New Ethic"
http://weganizm.republika.pl/weganizm.htm


Offline east

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 614
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2011, 12:07:10 »
Wegetarianizm jak najbardziej popieram ,tak samo jak weganizm, podziwiam ludzi, którzy decydują się na porzucenie spożywania mięsa i konsekwentnie się tego trzymają. Mimo całej sympatii dla w/w  jednocześnie mój sprzeciw budzi takie jak poniżej stawianie sprawy

Cytuj
Spożycie mleka i jego przetworów, podobnie jak mięsa jest okupione cierpieniem i śmiercią zwierząt. Każdy łyk bialego płynu, każdy kęs sera, nawet "niewinne" lody czy desery oparte na mleku - to przelana krew krów i cieląt(..)Uciekanie od tego problemu przez wielu wegetarian jest rodzajem uniku, braku odwagi by spojrzeć gorzkiej prawdzie w oczy.
Spożywając mleko i jego przetwory bierzesz odpowiedzialność za cierpienia krów - pięknych stworzeń, patrzących tak ufnie swymi wielkimi oczami na ten okrutny zachłanny świat.

Nie mogę się zgodzić na takie stawianie sprawy  dlatego, że to, co napisano powyżej prowadzi do podziałów na dobrych wegan ( bo wegetarianie też nie są dość dobrzy, jak widać ) i nieludzką resztę zwyrodnialców. Takie myślenie jest czymś podobnym do "ezoterycznego faszyzmu".

"Nie to was zanieczyszcza  , co wchodzi do ust waszych, lecz to, co z nich wychodzi" - miał rzec Jezus i tu się z nim zgadzam.
dyscyplina jest sztuką: sztuką stawiania czoła nieskończoności bez mrugnięcia okiem...

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2011, 23:28:31 »
[...]Nie mogę się zgodzić na takie stawianie sprawy  dlatego, że to, co napisano powyżej prowadzi do podziałów na dobrych wegan ( bo wegetarianie też nie są dość dobrzy, jak widać ) i nieludzką resztę zwyrodnialców. Takie myślenie jest czymś podobnym do "ezoterycznego faszyzmu".

Nie, nie, East  ;)
Cechą główną faszyzmu jest stawianie dobra wspólnoty/grupy ponad dobrem jednostki na której korzyść ma się dostosować pod groźbą wypadnięcia na społeczny margines.

Wegetarianizm czy też weganizm nie wymaga żadnych poświęceń na korzyść żadnej grupy; to wybór jednostkowy i bardzo indywidualny - nikt od nikogo nie wymaga przyjęcia czegoś specjalnego, nikomu nie trzeba płacić, do nikogo się umizgiwać. Dla każdego jest to dostępne i nie ma tuż żadnych ograniczeń w kwestii wiary, przekonań, rasy czy wieku.

Tekst, który cię poruszył, zacytowałem ze źródła ogólnodostępnego - zapewne napisał go młody człowiek pełen entuzjazmu ;) miejmy na to baczenie.

Czemu podjąłem ten temat?
Od pewnego czasu nie jadam mięsa ani jego pochodnych, będzie jakiej ponad 18 lat z haczykiem.
Czy czuję się lepszy? Nie, zdecydowanie... Niewybredne docinki o jedzeniu dla królików, pasaniu się na łące, mlecykach, problemy w większości restauracji czy przypadkowej gościnie (co mu dać?) nie motywują pozytywnie.

Moje wyniki laboratoryjne  po tak długim laktoowowegetarianizmie nie wskazują na jakiekolwiek niedobory żywieniowe.
Ponadto zauważyłem u siebie problem otyłości i dużej ociężałości umysłowej, postanowiłem więc bardzo niedawno, o rezygnacji z nabiałów oraz białego pieczywa.

Poza względami etycznymi, jestem przerażony wszechobecną chemizacją żywności przemysłowej: konserwanty, emulgatory, barwniki, regulatory, polepszacze, antyutleniacze, koagulanty, modyfikowane chemicznie skrobie, sztuczne słodziki, wzmacniacze smaku, etc. Niewinnie wyglądający nabiał na dzień dzisiejszy wydaje się wręcz wodzić prym tej eskalacji poprawiania natury.

Nie wiem, nie ma pojęcia czy rezygnacja z nabiału przyniesie mi korzyść czy problem, nie dbam o to na dzień dzisiejszy.
Zdecydowałem się na weganizm, bo dla siebie nie widzę innej rozsądnej alternatywy.


Offline kris1976_wlo

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 25
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2011, 08:44:36 »
Witam,

Ja również około 3 może 4 lat temu zrezygnowałem z jedzenia mięsa, i również przytyłem w tym czasie około 10 kg !! a nie dość, że nie jadam mięsa to jeszcze spożywam tylko dwa posiłki dziennie, i skąd takie tycie ?? Problem poruszony w artykule jest problemem złożonym, bo z jednej strony autor rzeczywiście ma rację, jeśli jadamy nabiały to uczestniczymy w tym procederze, ja osobiście uważam, że wszystko co naturalne, zdobywane w naturalny sposób i w naturalny sposób pożytkowane jest ok.

A tak na marginesie, gdzieś czytałem, że w ogóle jedzenie dla człowieka jest nałogiem podobnie jak tytoń, alkohol czy narkotyki, z tym, że jest tak głęboko zakorzenione w naszych umysłach, że nie zdajemy sobie z tego sprawy i nie potrafimy dostrzec ani uwierzyć w możliwość życia bez spożywania pokarmów jakie znamy.

Pozdrawiam wszystkich

Offline east

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 614
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2011, 10:02:42 »
Zasugeruję nieśmiało, że w kwestii  tycia chodzi o niedobór jakichś enzymów, które wspomagają przemianę materii. Ja miałem jakiś czas temu ten sam problem, że mimo niewielkich i dość rzadkich porcji byłem po prostu gruby. Jakiś czas temu zapodalem sobie suplementację w postaci 2-3 gramów witaminy C i do tego biorę dodatkowo kelp (algi morskie, jod ). Pomogło w zasadzie na wszystko począwszy od tuszy na uzębieniu skończywszy ;)

A jeśli nawet to tylko efekt placebo i mojego przekonania to tylko dowodzi jak wielka w nas drzemie moc :)

Jedzenie dla większości ludzi to przyjemność po prostu i dopóki większej przyjemności w innym uzupełnianiu pokarmu nie znajdziemy dopóty pozostanie przyjemnością - te wszystkie smaki mniaaaam . Ale, podobno, kiedy człowiek jest zakochany, to nic mu nie smakuje, bo wszelkie smaki bledną w porównaniu z miłością, a  ta, jak wiadomo, jest najbardziej pożywnym pokarmem ;)

ps. Vortex7 ja nie do Ciebie konkretnie piłem cytując tamten fragment. Oby wszyscy mieli takie podejście jak Ty, mnie raczej chodzi o wskazanie na to, jak z czegokolwiek można sobie uczynić bożka.
dyscyplina jest sztuką: sztuką stawiania czoła nieskończoności bez mrugnięcia okiem...

Offline bajka107

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 43
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2011, 20:55:30 »
Nawet na tym forum jedzenie ma znaczenie, co mnie trochę dziwi.  :mysl:

Dlaczego wszyscy uważają, że niejedzenie mięsa jest lepsze od jego jedzenia  ???

Chyba dlatego, że rośliny nie mają nóg i nie mogą uciec. :( Małe dzieci nie chcą jeść warzyw, to dorośli im wmuszają te roślinki. A może to my się mylimy, a nie dzieci. :tuptup:

Moim zdaniem wszystko jest dozwolone, ale należy zachować umiar i równowagę. Przecież bez jedzenia można spokojnie przeżyć kilka dni. Są też tacy, którzy nie jedzą 40 dni, a niektórzy podobno nic nie jedzą. A więc można.

Im bardziej skupiamy się na naszej fizyczności tym bardziej jesteśmy "uziemieni" i nasz duch nie odleci :D: Staram się jeść tylko tyle ile jest mi potrzebne do zachowania w zdrowiu mojego ciała, pokrowca mojego ducha. Też ulegam pokusom jupi bo taki urok ludzi żyjących na ziemi. (Kocham  :love2: arbuzy) Ale uważam, że już pora zająć się bardziej naszym duchem niż ciałem. <dens.

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2011, 21:04:48 »
Dlaczego wszyscy uważają, że niejedzenie mięsa jest lepsze od jego jedzenia  ???

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=oA18tjWhzJA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=oA18tjWhzJA</a>

Offline bajka107

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 43
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2011, 22:18:36 »
nie umiem wkleić filmu więc link

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8Om7kyi4gtc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8Om7kyi4gtc</a>

Nie widzę różnicy  :o

Pozdrawiam :)

edit przez East : po prostu najpierw wyedytuj swój post na podglądzie, potem zaznacz link z yt a potem kliknij ikonkę po lewej ,mini YouTube i wyślij post. pozdr
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2011, 22:31:34 wysłana przez east »

Offline east

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 614
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2011, 22:39:18 »
Podobno rośliny  też czują ,ale za pomocą innego "systemu nerwowego" ,który zresztą my też posiadamy. Odczuwają nasze intencje, zamierzenia, nastrój , a informacja o tym rozchodzi się błyskawicznie w całym ekosystemie.
dyscyplina jest sztuką: sztuką stawiania czoła nieskończoności bez mrugnięcia okiem...

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2011, 23:30:47 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=C5nK6FlRcQU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=C5nK6FlRcQU</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wfSdSsLjf1o" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wfSdSsLjf1o</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ECJwRKngYBs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ECJwRKngYBs</a>

Offline bajka107

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 43
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 07, 2011, 23:52:13 »
@east dzięki za edycję. Po 15 minutach się zniechęciłam, bo wychodziły mi błędy. Ale będę próbować. :serce:

Rośliny oczywiście czują. Kwiaty cięte w kwiaciarniach krzyczą tylko trzeba chcieć je usłyszeć. Dlatego jest to ostatnia rzecz jaką chciałabym kiedykolwiek dostać. :kwiatek:
Rośliny traktują nas jak Bogów i myślą, że taki ich los. To samo dotyczy zwierząt. Tylko my się nad nimi litujemy, bo bliżej nam do zwierząt niż roślin. No i zwierzęta mają oczy, które smutno patrzą, a rośliny tego nie mają i nie uciekną.

@Vortex7 nie oglądam filmów, które wklejasz, bo nie jestem masochistką. Pozdrawiam  <bukiet>


Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2011, 13:44:30 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=r763qGPNmC4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=r763qGPNmC4</a>

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 01, 2011, 22:05:05 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=t3DPCQjlanM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=t3DPCQjlanM</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=D7b2b6H-raQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=D7b2b6H-raQ</a>

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Junk food
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 04, 2011, 07:30:35 »
Junk food

Junk food (ang. śmieciowe jedzenie) - określenie opisujące żywność tanią i łatwą w produkcji, ale ubogą pod względem dietetycznym, zawierającą tzw. puste kalorie. Często, chociaż nie zawsze słusznie, utożsamiana z pojęciem fast food. W ofercie fast foodów prócz "pustych kalorii" znajdują się także coraz częściej sałatki i surówki warzywne, które mogą stanowić dietę uzupełniającą.

Żywność typu junk food zazwyczaj zawiera dużo soli kuchennej, tłuszczu i cukru, a także dodatków sztucznych i barwników, takich jak glutaminian sodu lub tartrazyna, natomiast niewielkie ilości białka, błonnika, soli mineralnych i witamin.

Typowa żywność typu junk food to różnego rodzaju chrupki kukurydziane, popcorn, chipsy, frytki itp. Do tej grupy zaliczane są też napoje typu cola (Coca-Cola, Pepsi) o znacznej zawartości cukru, ale minimalnej lub zerowej zawartości innych niezbędnych dla organizmu ludzkiego składników.

Efekty zdrowotne

Badania Paul Johnson i Paul Kenny z The Scripps Research Institute(2008) sugerują, że spożywanie śmieciowego jedzenia zmienia aktywność mózgu w sposób podobny do uzależniających narkotyków takich jak kokaina lub heroina. Po wielu tygodniach diety opartej na śmieciowym jedzeniu, doszło do uniewrażliwienia ośrodków przyjemności w mózgu szczurów, co wymagało więcej jedzenia aby uzyskać przyjemność. Po odebraniu śmieciowego jedzenie i zastąpieniu zdrową dietą, szczury głodowały przez 2 tygodnie zamiast jeść pożywną karmę. W 2007 British Journal of Nutrition opublikował badania w których okazało się, że matki, które jadły śmieciowe jedzenie w trakcie ciąży zwiększały prawdopodobieństwo niezdrowych nawyków żywieniowych u swoich dzieci.

Raport opublikowany w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology sugeruje, że dzieci matek których dieta zawierała duże ilości cukru i tłuszczu są skłonne do jedzenia śmieciowego jedzenia. Badania te były prowadzone na szczurach i sugerują że "dzieci, matek które jedzą zbyt duże ilości tłuszczów i cukrów w czasie ciąży lub karmienia piersią mają większe prawdopodobieństwo do preferowania tego rodzaju pożywienia w przyszłym życiu."

Raport z 2008 sugeruje, że matki, które jedzą śmieciowe jedzenie kiedy są w ciąży lub kiedy karmią mają większą skłonność do otyłości. Ich dzieci mają większą skłonność do cukrzycy, podniesionego poziomu cholesterolu i wyższego ciśnienia.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Junk_food

Offline Vortex7

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
    • Bezdomny blog
    • Email
Odp: Wegetarianizm i jego odmiany
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2012, 16:42:38 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-8HscHF-d20" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-8HscHF-d20</a>

Cytuj
"Widelce ponad noże"
Film traktujący o połączeniu pomiędzy tym co jemy, a powstawaniem chorób. Promujący także zdrowe odżywianie oparte na produktach roślinnych. Film jest oparty na wieloletnich badaniach dwóch ludzi, naukowca zajmującego się żywieniem, oraz chirurga specjalizującego się w chorobach serca.